NASIL KENDİ BAŞINIZA JAPONCA ÖĞRENEBİLİRSİNİZ? JAPONCAYA GİRİŞ 1
Japonca Kolay Mıdır? Türkçe ile Benzerliği Var Mı?
Evet sevgili okurlar tekrardan hoşgeldiniz :))Dün İngilizce olarak yazdığım yazıyı bugün Türkçe olarak bir kez daha yazmaya karar verdim ve sanırım daha detaylı olacak.
Öncelikle Japonca sandığınız kadar zor bir dil değil. Özellikle Türkçe biliyorsanız hiç değil. Çünkü Dünya'da Türk dilleri hariç Türkçeye dil bilgisi olarak en çok benzeyen dil bence Japonca. Neden mi? Nasıl mı?
Japoncada cümle yapısı Türkçeyle hemen hemen aynı. Kelimeler sonlarına ek alıyor,fiil daha doğrusu yüklem genelde cümlenin sonunda oluyor. Aynı zaman özne tümleç yüklem sırasına benzer bir cümle yapısı da var Japoncanın. Tabi ben Japonca uzmanı araştırmacısı vs değilim. Ancak hem öğreniyorum hem de yerli yabancı birçok kaynaktan araştırmalar yapıyorum bu nedenle rahatça bu şekilde ifade edebilirim. Diğer bir husus japonca ciddi manada kolay. Evet bir sürü şekilli şukullu sembolik ifadeler var ama onları da gayet hızlı bir şekilde öğrenmeniz mümkün. Kolay olmasının sebebi bizdeki gibi yüklem/fiil şahıs eki almıyor yani ım-sın-dır-ız -sınız-dırlar olayı japoncada yok yani fiil çekimleme gayet kolay. Düzensiz fiil yok denecek kadar az 2 tanecik onların çekimi de gayet basit. Yani ingilizcedeki gibi irregular verbs ezberleme zahmeti japoncada yok. Geniş zaman ile gelecek zaman çekimi aynı şekilde. Aslında buna da Türkçe ile bi benzerliği daha denebilir. Örneğin bizde de "Bu akşam yaparım" cümlesi gelecek zaman ifade ediyor. Japoncayı yeterince övdükten sonra gelin tanımaya başlayalım.
Japonca Yazı Sistemi,Japonca Alfabeleri
Japoncada 3 farklı yazı sistemi var.Kana,Kanji,Romaji aslında bu sınıflandırmayı bazı kaynaklar Romajiyi katmayıp Hiragana,Katakana ve Kanji olarak yapsa da asıl uygun modern yazı sistemi sınıflandırması bu şekildedir.Bu 3 sınıftan biri olan Kana sınıfı Hiragana ve Katakana olmak üzere 2 alfabeye ayrılır.3 sistemin de farklı kullanım alanları var ve birbirleriyle bağlantılılar. Yani birini ikisini öğrenip diğerini öğrenmemek çok yanlış olur. Ama bundan önce nasıl olmuş da bu adamlar üç alfabe/yazım sistemi yapmış ona bi göz atalım.
Öncelikle Hiragana ile başlayalım. Hiragana bir ünsüz ve bir ünlüden oluşan hecelerden ve n(ん) hariç sesli harflerden oluşan yazı sistemidir. Tarih içinde ilk başta kadınlar da okuma yazma öğrensin diye birazdan bahsedeceğim Kanji alfabesinin sadeleştirilmiş hali olarak kullanılmış. Tabi o dönemde bu sistem kız işi diye hor görülmüş ve arka planda kalmış. Ancak zamanla yaygınlaşmış. Günümüzde ise herkes tarafından kullanılabiliniyor. Japonca kökenli kelimeleri ve dil bilgisi eklerini yazarken kullanılıyor.
Kişisel Hiragana Çalışmam |
Katakanaya gelirsek zamanında rahipler tarafından kullanılırmış. Ancak yakın tarihte yapılan dil reformundan sonra yabancı kökenli kelimeler ve yansıma sözcüklerin yazımında kullanılmaya başlandı. Okunuş ve yapı olarak Hiraganayla aynı ancak karakterlerin yazımı ve kullanım alanları gördüğünüz gibi farklı.
Kanji
Kanjiyi sanırım birçoğunuz biliyorsunuzdur. Çince kökenli karakterler. Aynı zamanda Japon,Kore ve Çin dillerinin de temeli. Korede Hanca/Hanci şeklinde bilinirken Japoncada Kanji diye ifade ediliyor. Japoncaya gelişi ise 5.yüzyıl diye biliniyor veya öyle varsayılıyor. Budist rahipler tarafından getirilmiş ve budizm metinleri ile yayılmış. Kanjinin yapısına gelirsek bir tür hiyeroglif yazım dili. Yani Kanadaki gibi a,ha,shi vb. gibi heceleri/harfleri değil bir kavramı işaret ediyor. Ve bir kısmı doğadan esinlenilerek oluşturulmuş. Aynı zamanda Hiragana ve Katakana alfabelerinin çıkış yeri de yine Kanji sistemi.Kanjilerin birçok farklı okunuşu olabiliyor. Bu okunuşlar Çince kökenli okunuş olan "on" (onyomi de deniyor) Japonca kökenli okunuş olan "kun"(kunyomi de deniyor) şeklinde sınıflandırılıyor. Karakterlerin okunuşu ise hiragana veya katakana ile belirtiliyor. Ve Japoncada 10.000 lerce Kanji bulunduğu biliniyor. Ancak yine bu sayı yakın dönemdeki dil reformuyla düzenlendi ve kullanımı sınırlandırıldı. Günlük Kullanım Kanjileri de denen Joyoo Kanjileri yaklaşım 1950 tane. Yani günlük hayata hakim olmanız için bu Kanjileri bilmeniz gerekmekte.
Kişisel Kanji Çalışmam |
Evet yazı uzun oldu fark ettim kusuruma bakmayın ama eksik nokta kalmasın istedim ve sanırım en düzgün yazdığım yazı bu oldu. Bir sonraki yazımda direk olarak Japonca öğrenme konusuna gireceğim. Hoşçakalınn. Sağlıkla Kalın..
Çok teşekkür ederim. Umarım öğrenirken gayet güzel,keyifli vakit geçirirsiniz.
YanıtlaSil