ADIM ADIM JAPONCA ÖĞRENİYORUZ |JAPONCAYA GİRİŞ 2
Japonca ile ilgili ilk yazıyı okumak isterseniz buyurunuz
Evet sevgili okur,
Önceki yazıda Japonca'yı ve yazı sistemlerini tanıtmıştık. Şimdi ise öğrenme stilleri ve kendi kullanıp deneyimlediğim yardımcı kaynaklardan bahsedeceğim
JAPONCA NASIL VE HANGİ SIRAYLA ÖĞRENİLMELİ?
Öncelikle gerçekten sabırlı olmalısınız. Emek ve vakit harcamadan hiçbir işte usta olamazsınız. Japoncada da bu durum söz konusu. Sürekli ve verimli çalışmanız lazım. Öğrenme sırasına gelirsek şu sırayı tavsiye ediyorum kendim de bu şekilde öğreniyorum. N5 diye belirttiğim kısmı anlamayabilirsiniz. Japoncada batı dillerindeki gibi A B C seviyeleri yok bunun yerine başlangıçtan ileri seviyeye doğru N5,N4,N3,N2,N1 seviyeleri var. Kanji,Grammar ve pratik kısmını bu seviyelere göre öğrenmenizde fayda var... :))Günlük konuşmada kullanılan ifadeleri isterseniz hiragana ve katakanadan sonra öğrenebilirsiniz. Bence öyle de yapın daha rahat olur sizin için.
Sıralamamız şu şekilde olacaktır:
1-Hiragana
2-Katakana
3- Kanji-Kelime Bilgisi N5
4-Grammar N5
5-Dinleme,okuma,konuşma pratikleri.
Öncelikle kendinize Japonca çalışabileceğiniz bi defter bulun. İncecik olmasın ki arada yazı çalışmaları da yapabilin. Hiraganayı öğrenin hiraganayı öğrenemezseniz Japoncayı unutun. Daha sonrasında Katakanayı halledin. Katakana yabancı kelimeler için kullanılıyor diye sakın hafife almayın. Düşünün Katakanayı bilmezseniz Japoncada kendi isminizi bile yazamazsınız :) Hiragana ve Katakana'yı öğrenmek için 2 tavsiyem var. Birincisi İngilizce üzerinden anlatılsa da gayet rahat anlaşılabilen Japanese Pod 101 kanalının 10-Day Hiragana/Katakana Challenge videoları. Açıkçası ben Hiragana ve Katakana'yı sadece bu kanalı izleyerek gayet rahat anladım. Bi yandan yazarak bi yandan dinleyip okumaya çalışarak gayet rahat öğrenebilirsiniz ki kanal da videoları bu yönteme yönelik çekmiş. İkinci önerim ise Begüm Sağman'ın videoları . Türkçe içerik olarak önerebileceğim en iyi kanal budur(Hiragana&Katakana için) defterinize okunuşlarıyla beraber yazarak çalışırsanız çok verimli olur. Daha sonra birkaç kez daha yazım çalışması yapın. Her karakteri 5 kez yazın mesela. Ciddi anlamda öğrenmenize büyük katkı sağlar. Daha sonra pratik yapmak için telefonunuza hiragana katakana oyunu indirebilirsiniz. Böylece birçok farklı şekilde pratik yaparak öğrenirsiniz.
Kanji konusuna gelirsek... Yine aynı iki kanaldan video izleyip bunları defterinize not ederek gayet verimli çalışabilirsiniz dilerseniz başka kanallardan da öğrenebilirsiniz. Kanji için önerebileceğim uygulamalar ise Kanji Tree. Kesinlikle en sağlam uygulamalardan biri. Sözlük ve seviyelere göre kelime/kanji bilgileri mevcut. Seviyenize göre test yapabilir veya öğrenebilirsiniz. Okuma,yazma,dinleme şeklinde çalışabilirsiniz. Ve bir diğeri Obenkyou sözlük. Sözlük dediğime bakmayın Japonca ile ilgili her şey içerisinde ücretsiz olarak mevcut.Hiragana ve Katakana'ya da dilerseniz buradan hem çalışabilir hem de kendinizi test edebilirsiniz. Aynı zamanda kelimeler,grammar,kanji için de hem test hem de çalışma kısımları mevcut. İki uygulama da İngilizce.Türkçe dil desteği yok. Ama emin olun problem olabilecek bir mevzu değil. Kelimelerin anlamı ingilizce olarak verildiği için o kısım İngilizcesi zayıf olanlar için sorun olabilir. Biraz da alışmanız lazım çünkü Japonca için çok fazla Türkçe kaynak yok.
Evet Kanjiler dediğim gibi hem yazılışı hem okunuşu hem de kelimelerde kullanışı şeklinde öğrenip hatta bunu bi tabloya dönüştürürseniz sizin için çok faydalı olur...
Grammar için yine aynı kanalları öneriyorum bir de ek olarak Minna No Nihongo(İngilizce)kanalı ile Asialogy(Türkçe)kanalını öneriyorum. Hatta isterseniz aynı konuları bu kanallardan sırayla öğrenip aynı dersi tekrar ede ede 4 5 kere öğrenmiş olursunuz. Grammar konusunda Asialogydeki sıralamayı izlemenizi tavsiye ederim.
Pratik kısmını isterseniz telefonunuza indirebileceğiniz mobil JLPT test uygulamalarıyla,isterseniz de kitaplarla öğrenebilirsiniz. Kitap olarak önerim Genki isterseniz hem konu anlatımı(student book) hem çalışma-pratik kitabını(workbook) kullanabilirsiniz. Japon Ulusal Radyo/Televizyon Kurumu(NHK) nın Easy Japanese kitabını da kullanabilirsiniz. Aynı zamanda birçok podcast uygulamasında sesli olarak da mevcut. Japan Foundation'ın yakın zamanda çıkardığı sesli destekli İrodori'yi de tavsiye ediyorum. Ve son olarak Marugoto'yu da kullanabilirsiniz. Bu kitapların hepsi internette pdf olarak mevcut. Yani eğer satın alamayacaksanız pdf olarak çıkartıp çözebilirsiniz.Minna no Nihongo,Japanese for Busy People gibi kitaplar da önerilen en çok kullanılanlar arasında inceleyip kullanabilirsiniz. Türkçe kaynak olarak ise birkaç tane biliyorum ancak tek önerebileceğim Asialogy'nin Japonca seti. Diğer kaynaklar genelde öğretici olmaktan biraz uzak geldi bana.Biraz daha araştırmaya yönelik kitaplar desem yanlış olmaz sanırım... Pratik kısmını ise dediğim gibi birçok şekilde yapabilirsiniz. Ama benim ennnnn büyük önerim Tanki Master Drill ve JLPT Koushiki Mondaishuu'nun N5 testleri. Ses destekli olmakla beraber ikisini de pdf olarak yine internette bulabilirsiniz.Aklınıza takılan olduysa çekinmeden yorumlara yazabilirsiniz seve seve cevaplarım. Görüşmek üzere :))
Yorumlar
Yorum Gönder
Lütfen dilbilgisi kurallarına uyarak yorum yapalım :) Uygunsuz ifadeler kullanmaktan kaçınalım. Yayından alakasız yorumlar onaylanmayacaktır.