Nasıl Daha Verimli Ders Çalışabilirim? 3 ADIMDA VERİMLİ DERS ÇALIŞMA

Herkese merhaba,

Bugün öğrencilerin ve sınavlara hazırlananların çok sıkıntı yaşadığı konulardan biri olan "ders çalışma" ya ve daha da önemli bir kısım olan "verimli ders çalışma" ya değinmek istedim. Öğrenci olarak maalesef benim de böyle bir problemim karantina günlerinde ortaya çıktı. Odaklanamıyorum ve motivasyonum yok. Ama son zamanlarda atlatmayı başardım ve bu konudaki fikrimi gerek tecrübelerimden gerek bilimsel ispatlardan yola çıkarak sizlere anlatmak isterim...

Kendinize Motivasyon Sağlayın 
Evet belki şöyle diyebilirsiniz: 
-Ben zaten çalışsam çalışırım ama motivasyonum yok nasıl çalışayım?
İşte bu sorunun cevabı çok önemli. Önemli olan niçin çalışmanız,çalışmazsanız ne olacağı önemli. Bu yüzden de enine boyuna sonuçlarıyla birlikte düşünmek lazım. O dersi geçemezseniz,o sınavı kazanamazsanız,iyi bir üniversiteyi kazanamazsanız,iş bulamazsanız ne olur bunu düşünmek lazım. Tabi bunlar işin bireysel boyutu. Bir de sizden ümitli ve beklenti içerisinde olan insanları düşünün. Onları hayal kırıklığına uğratmak ister misiniz? Cevabınız hayırsa hemen çalışmaya koyulun bence. 

Kendinizi Tanıyın 
Bu gerçekten en önemli detaylardan biri. Çalışma yönteminiz yanlışsa istediğiniz kadar çalışın büyük ihtimalle işe yaramayacaktır. Hangi şekilde öğrendiğinizi fark edin. İşitsel mi görsel mi yoksa kinestetik olarak mı daha iyi öğreniyorsunuz bunu bulun. Çalışan kişilerle beraber olunca mı daha verimli çalışıyorsunuz yoksa odanızda sessizce çalışırken mi? Çalışma ortamınızı belirlemeniz şart.Bir de çalıştığınız konuya göre ortam ayarlayın. Örneğin sayısal dersleri ne kadar bilirseniz bilin kafadan soru çözmeye çalışmayın. Paragraf çözerken şarkı dinlemeyin. Ya da bunların tam tersi de olabilir. Ve ben tersi gruptayım. Soru çözerken şarkı dinlerim. Evet belki size garip gelebilir ancak arkada hafif bir gürültü olduğu takdirde bazen daha rahat odaklanıp daha farklı düşünebiliyorum. O yüzden kendinizi tanıyın. Nasıl öğrendiğinizi keşfedin. 

 Zamanlama 
Hepimiz hemfikiriz ki vakit insana verilen en kıymetli hazinelerdendir. Haliyle boşa harcamayı da istemeyiz. Ne kadar çalılmanız gerektiğini hesaplayın. Zaman çizelgesi yapıp uymayınca pes edenlerdensniz zaman planlamasını kendinize göre yapın. Mesela şu saatte şunu çalışacağım diyip çalışamıyorsanız benim gibi görev odaklı çalışabilirsiniz. Bir gün önceden ertesi gün yapacaklarınızı listeleyin mesela. X ders şu konuya çalış, Y dersi şu kadar soru çöz diye. Tabi bunları da abartmayın gidip de 250 300 soru yazmayın. Ama o kadar çözmem gerek diyorsanız da tek seferde yapmaya çalışmayın. Örneğin tur yapabilirsiniz. Listeyi bütün dersler için ikiye bölün 1.turda bütün derslerden 1 konu çalışıp 50-75 soru çözün mesela(tabi miktar size kalmış tek seferde ne kadar çalışabileceğinize inanıyorsanız) 2.turda da aynı şeyleri yapın. Böylece hepsi üst üste gelmeden aynı derse uzun süre kafa yorup offf çalışmıycam  diyip bırakmanıza engel olabilirsiniz. Ve en önemlisi zaman çizelgesi veya görev listesi yaparken gerçekçi olmanız. Örneğin uzun zamandır ders çalışmıyorsanız tekrar çalışmaya başladığınızda bir anda 6 7 saat çalışamazsınız. Bunun yerine ilk hafta günde 2 saat ikinci hafta 2,5-3 saat üçüncü hafta 4 saat şeklinde kendinize göre yavaş yavaş süreyi artırabilirsiniz. Bir de ben günde şu kadar çalışıyorum aşırı iyi oluyor yok şöyle yok böyle çalışıyorum diyenlere de  pek aldanmayın. Çünkü onlar siz değiller ve her insanın verimlilik süresi çok farklıdır. Pomodoro gibi teknikleri gerçek anlamda uygulamayacaksanız bence direk bırakın. Bir süre sonra 25 dk çalışmam lazım 40 dk çalışmam lazım diyip o süreyi doldurmak için size fayda sağlamayacak şekilde çalışmaya başlamanız mümkün. Bu yüzden nasıl daha iyi daha rahat ve verimli çalıştığınızı hepsini deneyerek keşfedin.

Umarım tavsiyelerim işe yarar ve sizlere huzur ve başarı getirir. Şunu da unutmayın lütfen her ne kadar ben burada bir şeyler yazmışsam da sizi sizden iyi kimse tanıyamaz. O yüzden başkalarının ne kadar nasıl çalıştığına aldanmayıp kendi düzeninizi kurun.
İyi günler dilerim.

Yorumlar

  1. Kesinlikle pomodro olmazsa olmazım. Her seyin başı motivasyon. Motive olabilmek için kendinize güvenin ve inanin. Siz inanmazsaniz kendinize bastan kaybedersiniz. Yazi için tesekkurler

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Rica ederim. Umarım birilerine yardımım dokunmuştur bu vesileyle.

      Sil

Yorum Gönder

Lütfen dilbilgisi kurallarına uyarak yorum yapalım :) Uygunsuz ifadeler kullanmaktan kaçınalım. Yayından alakasız yorumlar onaylanmayacaktır.

Popüler Yayınlar